Tuesday, 18 March 2014

TZ 40103 EKSPRESI & KREATIVITI KANAK-KANAK



Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Selamat bertemu kembali di ruangan ini. Saya harap cikgu2 semua sihat dan bersemangat untuk meneruskan perjuangan masing-masing. Seperti biasa saya membuka ruang kepada cikgu2 semua untuk berbincang dan berdialog secara online apa sahaja kemusykilan dan ketidakpastian di blog. Di harap dapat membantu kita semua untuk lebih memahami kursus pada kali ini.

KERJA KURSUS KUMPULAN (20%)

'Seni boleh dirujuk sebagai suatu proses dan manifestasi kepada ekspresi diri, penilaian yang menentukan elemen-elemen yang wajar diketengahkan di dalam hasil seni, di dalam menyampaikan idea, emosi, perasaan, kepercayaan di dalam bentuk yang difikirkan paling efektif.'

Berdasarkan pernyataan di atas, pilih satu aktiviti/kegiatan seni yang anda gemari/ceburi dan buat satu kajian yang berkaitan yang dapat memberi sumbangan positif  kepada perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak . Kajian/penulisan anda mestilah merangkumi aspek-aspek berikut :

i.   Sejarah / Latar belakang aktiviti seni yang dipilih
ii.  Satu atau dua teori yang relevan dengan aktiviti seni yang dipilih
iii. Sumbangan aktiviti tersebut kepada perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak    
     secara menyeluruh
 iv. Membentangkan atau membuat persembahan aktiviti yang dipilih.

Arahan
i.  Font 12, Times Roman atau Arial, 1.5 spacing
ii.  Panjang 10-12 muka surat
iii. Ahli kumpulan 5-8 orang
iv. Tarikh Serahan : Interaksi kedua
a.    

162 comments:

  1. Assalamualaikum puan,

    Nanti pembentangan tu, adakah di buat secara 'live' (maksudnya tunjuk cara/ajar) atau menggunakan slide bagi aktiviti yang dipilih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya lebih praktikal dibentang secara amali kan.. lebih seronok :-)

      Delete
  2. Assalamualaikum, and salam 1Malaysia... (lets pray for MH370 too..)
    Pemikiran kreatif dapat merangsang kanak-kanak untuk menghasilkan idea baru dalam aktiviti seni. Ia boleh membantu kanak-kanak berfikir unik dan mencungkil bakat. Apa pendapat kawan-kawan? Jom kongsi ilmu :-)

    ReplyDelete
  3. Pilih salah satu . Ok betul tu. Boleh bagi satu contoh mcm mana merangsang pemikiran kanak2 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Contohnya, lipatan origami (baju kemeja), kita boleh merangsang pemikiran kanak-kanak dengan berbincang mengenai jenis-jenis baju sebelum membuat aktiviti lipatan origami tersebut. Selepas aktivit melipat origami tersebut, guru juga boleh merangsang pemikiran kreatif kanak-kanak dengan bertanya, apa yg kita selalu nampak di baju kemeja..? kadang-kadang, kanak-kanak yang berfikiran kreatif akan berfikir secara spontan menambah atau melukis tali leher atau butang baju di lipatan baju kemeja tersebut. Guru mungkin boleh merangsang pemikiran kanak-kanak dengan mengarahkan kanak-kanak membuat corak pada baju kemeja tersebut. Di sini, guru boleh mencungkil bakat seni lukis daripada murid secara tidak langsung. Sekian :-)

      Delete
    2. Salah salah cara untuk meransang pemikiran kanak-kanak ialah melalui aktiviti bermain. Contohnya permainan lego.Permainan lego dapat menjana dan meransang pemikiran kanak-kanak agar menjadi lebih kreatif. Kanak-kanak dapat mengasah bakat merekacipta lego mereka mengikut daya imanginasi mereka seperti membuat kereta atau bangunan. Lagi banyak lego disediakan lebih banyak kanak-kanak ini dapat meransang pemikiran kreatif mereka dalam mencantum lego tersebut.

      Delete
    3. Terdapat banyak cara merangsang pemikiran kanak-kanak. Contohnya dalam menghasilkan lukisan yang menggunakan imaginasi kanak-kanak seperti melukis gambar dasar laut. guru boleh merangsang pemikiran kanak-kanak dengan bercerita sambil bertanya menggunakan soalan-soalan yang boleh membantu mereka menggunakan imaginasi mereka berkaitan hidupan dasar laut. Dengan itu, sedikit sebanyak membantu mereka menghasilkan lukisan menurut imaginasi mereka.

      Delete
    4. Melalui drama, nyanyian dan tarian juga mampu merangsang pemikiran kreatif kanak-kanak. Bukan itu sahaja keperluan dalam kemahiran bahasa dan emosi juga akan dapat dipelajari dan seterusnya diaplikasikan

      Delete
  4. Saya akan komen bila tidak ada kuliah :) Boleh tidak bagi 1 contoh aktiviti kreatif yang dimaksudkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak. Seni lukis, tari,drama, pergerakan kreatif dll

      Delete
    2. Pada pendapat saya ABDUL HADI BIN AG. DURAHIM (CT10210013), penggunaan warna dalam pendidikan seni visual merupakan salah satu cara merangsang minda kreativiti kanak-kanak. Melukis secara abstrak dan bebas tanpa sekatan dapat mencetuskan minda mereka. Mereka bebas memilih warna dan biasanya warna yang terang seperti merah, kuning, dan jingga menjadi pilihan.

      Delete
  5. Salah satu akses Seni ialah mempraktikkan aktiviti dalam suasana keseronokkan agar menimbulkan minat murid untuk terus menyatakan aspirasi atau idea dalam konteks seni tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah kumpulan kami memilih aktiviti seni dalam pemuisian kanak-kanak

      Delete
    2. ok yg penting kreatif dalam pemuisian anda

      Delete
  6. aktiviti bermain pasir rasanya agak menarik jika dilihat kepada keperluan kanak-kanak yang ingin meneroka .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul itu cikgu Masdi.Aktiviti yang banyak menggunakan saraf halus seperti saraf halus yang terdapat di jari lengan boleh membantu perkembangan koordinasi kanak-kanak itu dan dikatakan bahawa kanak-kanak yang boleh menggunakan saraf-saraf halus ini lebih bijak berbanding yang kurang menggunakannya.

      Delete
  7. Salam sejahtera,di sinisaya hanya ingin memberi pendapat tentang bagaimana seni muzik itu boleh membantu dalam perkembangan kanak-kanak khususnya dalam konteks kognitif.Contohnya,guru mengajar abjad A,B,C .Murid akan lebih mudah mengingati abjad tersebut apabila diajar dalam bentuk lagu.Tambahan pula,murid akan berasa seronok untuk belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyanyi merupakan salah satu cabang daripada seni Muzik.Oleh itu,untuk tugasan ini bolehkah kumpulan kami memilih menyanyi sambil bergerak (isyarat menggunakan anggota badan) ?

      Delete
    2. Salam sejahtera, saya pun sangat bersetuju dengan pendapat Cikgu Tommy. Seperti yang sdh kita sedia maklum bahawa semua kanak-kanak suka akan lagu dan nyanyian. Oleh yang demikian, selain merangsang suasana pembelajaran yang positif dan membina, melalui nyanyian dan lagu kanak-kanak juga boleh meluahkan perasaan mereka disamping mengasah bakat nyanyian mereka..

      Delete
  8. Saya memilih tajuk jurnal : PEMBENTUKAN EMOSI KANAK-KANAK MELALUI BAHAN BACAAN SASTERA
    TULISAN ARBA'IE SUJUD DAN NIK RAFIDAH NIK MUHAMAD AFFENDI

    ReplyDelete
  9. Pergerakan kreatif teater

    http://shanmalar-shan.blogspot.com/2012/06/shan-pergerakan-kreatif-teater.html

    ReplyDelete
  10. Selamat petang Puan. Berikut merupakan tajuk artikel yang saya akan gunakan bagi ulasan journal saya.

    Pelaksanaan Aktiviti Seni Kreatif Dalam Pendidikan Prasekolah Malaysia

    Di tulis oleh : Ling Pik Kuong dan Hasnah Toran
    Universiti Kebangsaan Malaysia

    ReplyDelete
  11. Tajuk Jurnal yg dipilih: Latihan berasaskan komputer dalam pendidikan seni peringkat awal kanak-kanak (prasekolah)

    ReplyDelete
  12. Jurnal : Penggunaan Boneka bagi meningkatkan komunikasi kanak-kanak di Pra sekolah
    Http://researchipbmm2008.bligspot.com/2012/07/contoh-kajian-tindakan-normal-0-false.html

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Puan. Ini merupakan tajuk artikel yang saya gunakanuntuk ulasan jurnal saya.
    Peranan guru dalam memupuk kreativiti pelajar
    MOHAMAD MOHSIN MOHAMAD SAID &
    NASRUDDIN YUNOS

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Safrina Binti Mohamad
    CT10210682 PPG-TESL KOHORT 1

    Assalamualaikum Puan.
    Artikel saya bertajuk : Creative Arts: An Essential Element in the Teacher’s
    Toolkit When Developing Critical Thinking in Children (2013) by Caroline & others.
    URL : http://ro.ecu.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=2100&context=ajte

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Ini merupakan tajuk Jurnal yang saya akan jadikan ulasan / review bagi tugasan individu
    LUKISAN SEBAGAI MEDIA EKSPRESI,NARATIF DAN ANALISIS BAGI KANAK-KANAK
    WACANA SENI JOURNAL OF ARTS DISCOURSE VOL 5-2006-MOHAMMAD KHIZAL MOHAMED SAAT

    ReplyDelete
  18. Awg. Amir Bin Awg. Arshad (CT10210096)
    PEMURNIAAN KREATIVITI DALAM PENDIDIKAN PRASEKOLAH SEBAGAI ASAS PEMBINAAN BANGSA YANG KREATIF: SUATU KUPASAN AWAL

    ReplyDelete
  19. Tajuk Jacktah Emy Marie Gipin CT10210272

    Pemurnian Kreativiti Dalam pendidikan Prasekolah Sebagai Asas Pembinaan Bangsa Malaysia Yang Kreatif Suatu Kupasan Awal oleh Mohd Azhar Abd Hamid dan Othman B. A. Kassim

    ReplyDelete
  20. Salam Sejahtera Puan. Saya memilih tajuk artikel Creative Art Activities Promote Development By Carolyn R. Tomlin (2008)

    http://www.earlychildhoodnews.com/earlychildhood/article_view.aspx?ArticleID=544

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon maaf Puan, saya tukar tajuk saya kepada Using singing games in music lessons to enhance young children’s social skills by Lau Wing Chi and Margaret (2008)

      http://www.ied.edu.hk/cca/apjae/Vol%206%20No%202.pdf

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Selamat petang puan. Ini tajuk Jurnal yang saya akan gunakan untuk ulasan / review bagi tugasan individu. KEPENTINGAN AKTIVITI BERMAIN DI DALAM PENDIDIKAN PRASEKOLAH oleh FAUZIAH MD. JAAFAR..
    Terima Kasih..

    ReplyDelete
  23. Edith Roynald CT10210176 Tajuk Jurnal:Cantik dan Kemas oleh Nourlieda Binti Abdullah, Januari 2009

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum puan,
      Saya, Rozila Binti Antuni
      No Matrik : CT10210663
      Kursus : PPGTESL-KOHORT 1

      Ini tajuk artikel saya untuk tugasan individu iaitu PEMBELAJARAN VISUAL DALAM USAHA MENINGKATKAN TAHAP KEFAHAMAN MURID PRASEKOLAH oleh Lee Chiong Wee (Januari, 2009). Terima kasih

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Abd. Rahim bin adnan ct10210006 tajuk- journal fungsi komunikasi Dan estetika dalam persembahan theater tradisional wayang kulit .https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=Rd8vU6CCHM2UrAeamIC4AQ&url=http://www.myjurnal.my/public/article-download.php%3Fid%3D72302&cd=2&ved=0CCsQFjAB&usg=AFQjCNFSAgb6IFVsICqmJ9rrjOp5yrdPGg&sig2=KZgtHKIde5NiwCzMzy8sUw

    ReplyDelete
  27. Tajuk Pilihan Jurnal

    Norni Leong Chu Chai CT10210571

    Kesan Pendekatan penghayatan terhadap pembelajaran puisi
    OLEH Mat Asuar Bin Awang

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum Puan...Tajuk jurnal saya ialah
    Cabaran Antara Pendidikan Seni Visual dan Teknologi (ICT)
    Sharulnizam bin Ramli, Sarjana Pendidikan (Seni)
    Universiti Pendidikan Sultan Idris

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Flora Loingan (CT10210206)
    Tajuk Jurnal : Muzik etnik Sarawak dan Sabah dalam bilik darjah.
    Oleh: Chong Pek Lin

    ReplyDelete
  31. Salam...saya punya jurnal suda digunapakai jd terpaksalah saya cari jurnal yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan....saya
      ABDUL HADI BIN AG. DURAHIM
      (CT10210012)
      Tajuk: inquiry-based learning through the creative thinking and expression in early years education.
      penulis: Aikaterini Michalopoulou.
      Puan, saya terpaksa gunakan jurnal ini sbb tajuk jurnal saya sblm ini adalah tajuk kursus belajar d universiti luar negara...maksudnya saya tertipu dengan tajuk tersebut. Ada tulis creative expression juga. Harap puan terima tajuk baharu saya ini. Terima kasih.

      Delete
  32. LORA TARAN CT10210406
    Genggaman pensel, kanak-kanak bermasalah pembelajaran dalam meningkatkan kemahiran menulis.

    ReplyDelete
  33. Sylvia Gelasius CT10210777.
    Tajuk jurnal:perkembangan seni muzik dalam peradaban islam di nusantara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan sy tukar tajuk jurnal.
      Tajuk jurnal:Peranan Multimedia di dalam Pembelajaran kanak-kanak.
      Oleh : Ahmad Esa,Baharom Mohamad dan Siti Nasrah Mukhtar

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  34. Jacktah Emy Marie Gipin CT10210272
    Tajuk; Pemurnian Kreativiti Dalam P endidikan Prasekolah Sebagai Asas Pembinaan Bangsa Malaysia Yang Kreatif;Suatu Kupasan Awal.

    ReplyDelete
  35. JOSPHER JOANES CT10210326
    Tajuk;tingkahlaku emosi kanak-kanak dan ekspresi emosi ibubapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tukar tajuk puan,Tajuk:Peranan guru dalam mempupuk kreativiti kanak-kanak

      Delete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. JALIS BIN SINDUK CT10210280
    TAJUK -MOTIVASI GURU DAN PENGURUSAN BUDAYA KOLABORATIF PENGURUS PENDIDIKAN WANITA OLEH ABDUL GHANI ABDULLAH

    ReplyDelete
  38. Flora Loingan (CT10210206)
    Tajuk Jurnal : Muzik etnik Sarawak dan Sabah dalam bilik darjah.
    Oleh: Chong Pek Lin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flora binti Loingan(CT10210206)
      Puan saya tukar tajuk jurnal.
      Tajuk jurnal: An empirical study of teaching urban young children music and english by contrasive element of music and songs. Oleh : Liza Lee

      Delete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. MOHAMAD IDRIS BIN ASBY CT10210471
    TAJUK JURNAL : PERLAKSANAAN AKTIVITI BELAJAR MELALUI BERMAIN DI TADIKA-TADIKA KAWASAN MELAKA TENGAH, MELAKA

    ReplyDelete
  41. Tajuk Jurnal : Pemurnian kreativiti daalam pendidikan prasekolah sebagai asas pembinaan bangsa Malaysia yang kreatif.
    Penulis Jurnal : Mohd.Azhar b.Abd.hamid
    Nama : Tommy @ Dexter Bin Samy @ Elves
    No.Matriks : CT 10210789

    ReplyDelete
  42. FLORRYSKTERINAH BINTI EMING CT10210208
    TAJUK - PELAKSANAAN ELEMENT SASTERA DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SENI BAHASA , KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan...saya mahu tukar tajuk..
      Tahap kretiviti bakal guru menggunakan seni grafik di kalangan pelajar tahun akhir, jabatan multimedia fakulti pendidikan utm.

      Delete
    2. Penulis jurnal: saharuddin md salleh & roslinda@syaida salim pakheri

      Delete
  43. salam sejahtera puan,bagaimana jika tajuk jurnal tu sama?

    ReplyDelete
  44. RONALD JAFFARAT CT10210641
    TAJUK : GAYA UJARAN BERBANTU KOMPUTER DALAM KALANGAN KANAK-KANAK SEKOLAH RENDAH

    ReplyDelete
  45. NICHOLAS@HAMDY SAPIKIT CT10210523
    TAJUK : KESAN KAEDAH DEMONSTRASI DAN KAD MANUAL DALAM PENGAJARAN PEMASANGAN KIT MODEL KERETA MURID TAHUN LIMA

    ReplyDelete
  46. Selamat sejahtera Puan.
    Tajuk jurnal.
    1) Gaya ujaran berbantu komputer dalam kalangan kanak-kanak sekolah rendah.(Siti Muslihah Isnain)-Universiti Putra Malaysia
    2) Status pemakanan dan perkembangan kognitif murid luar bandar. (Na'imah Yusoff et al. Universiti Malaysia Sabah.
    Saya akan pilih tajuk yang belum diambil oleh orang lain. Terima kasih Puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tajuk kamu ni macam tak relevan dengan kursus kita la

      Delete
    2. Tajuk jurnal. Menggunakan animasi di dalam instruksi khas untuk kanak-kanak disleksia.

      Delete
  47. Harunizal Bin Abd Halim CT10210234
    JURNAL: Penglibatan ibu bapa dalam pendidikan prasekolah

    ReplyDelete
  48. ABD RAZAK HASSAN
    CT10210008
    TAJUK JURNAL:MINAT MOTIVASI DAN KEMAHIRAN MENGAJAR GURU PELATIH
    PENULIS:HALIMAH HARUN

    ReplyDelete
  49. AG. NORDIN BIN AJAMAIN CT10210032
    TAJUK JURNAL : Kreativiti Guru Pendidikan Seni

    ReplyDelete
  50. Murkam Bin Setan @ Hj Hussien
    CT10210513
    Tajuk Jurnal : Ekspresi Diri Menerusi Imaginasi oleh Siti Zarinah Sahib diterbitkan di HarianMetro

    ReplyDelete
  51. Levender Gomes CT10210393

    Tajuk jurnal: Menggunakan Animasi di dalam Instruksi Khas
    untuk Kanak-Kanak Disleksia

    ReplyDelete
  52. Jacktah Emy Marie Gipin CT10210272: Jurnal:PENDEKATAN BERMAIN DALAM PENGAJARAN BAHASA DAN LITERASI
    BAGI PENDIDIKAN PRASEKOLAH
    (The Play Approach In Teaching Language And Literacy For Preschool Education)
    SHARIFAH NOR PUTEH
    sharinor@ukm.my
    Universiti Kebangsaan Malaysia
    ALIZA ALI
    alizatra@yahoo.com
    Universiti Kebangsaan Malaysia

    ReplyDelete
  53. Selamat petang puan. Saya Cecelia Binti Jeylus (CT10210127)
    Ini adalah tajuk saya utk reviu jurnal :
    Hubungan Kreativiti dan Ilmu Pengetahuan
    MOHAMAD MOHSIN MOHAMAD SAID &
    NASRUDDIN YUNOS

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum Puan,

    CT10210437 Nazahratul Nooraini Kaji Abd
    PPG TESL

    Tajuk reviu jurnal:
    Aplikasi Terapi Seni Melukis Untuk Meningkatkan Konsep Kendiri Kanak-kanak di Pusat Anak PERMATA Negara

    oleh :
    Puan Norasmah Mohd Noor(IPG)
    dan
    Pn. Rashidah Elias(IPG)

    ReplyDelete
  55. WONG FUI CHING @ TITI FARAH YUNUS. CT10210814, TESL. Jurnal " Pretend Play and Creative Processes" by Russ and Wallace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. American Journal of Play, volume 6, number 1 © The Strong

      Delete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum Puan,

    Norazah Rima Binti Norbidin
    CT10210549

    TAJUK JURNAL: PENGGUNAAN BONEKA UNTUK MEMPERTINGKATKAN INTRAPERSONAL KANAK-KANAK PRASEKOLAH OLEH LOY CHEE LUEN

    ReplyDelete
  58. Hello Puan

    WONG SHAU LU
    CT10210820

    TAJUK JURNAL: PENGGUNAAN LAGU KANAK-KANAK DEMI PENINGKATANPENGUASAAN KOSA KATA BAHASA INGGERIS OLEH SYAZA YASMIN BINTI ISMAIL
    THANK YOU

    ReplyDelete
  59. Assalamualikum, dan salam sejahtera....

    NORSIMAH BINTI AMANG
    CT10210572

    TAJUK JURNAL:
    Pemikiran Saintifik dan Matematik dalam Kraf Anyaman Buluh Melayu Tradisional: Satu Kajian Kes oleh Marzita Puteh, Sadiah Baharom, Jamilah Omar

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum dan salam sejahtera..

    BIBI NAZIANAH BINTI NAZIR
    CT10210121
    PPGTESL

    Tajuk Jurnal:
    KOMPUTER DAN SENI DI ERA GLOBALISASI: PERANAN DAN CABARAN
    oleh Ahmad Tarmizi b. Azizan dan Zoolcaphly b. Sahib (Allahyarham)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://umkeprints.umk.edu.my/318/1/Paper%204.pdf

      Delete
  61. Assalamualaikum Puan...

    HANISAH BINTI ANANG @ MIKLIN
    CT10210231
    PPGTESL

    Tajuk Jurnal:
    KAEDAH DAN PENDEKATAN PENGAJARAN SENI KHAT:
    SATU KAJIAN DI JOHOR BAHRU
    OLEH : LATIFAH ALIAS


    http://www.fp.utm.my/ePusatSumber/pdffail/ptkghdfwP2/p_2011_10142_8f9aeb42fbd3496c9d323033803e3bb2.pdf

    ReplyDelete
  62. Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia

    Nama : ROZLINAH BINTI ROSLI
    No.Matrik : CT10210665 ( PPGTesl)
    Tajuk Jurnal :
    Penggunaan Latihan Berasaskan Komputer Dalam Pendidikan Seni Pendidikan Awal Kanak-kanak (Prasekolah)

    i-learn.uitm.edu.my/.../Penggunaan-Latih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleh : Siti Zuraidah Maaruf, Khadijah Said Hashim, Syamsul Nur Azlan Mohammad

      Delete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. Assalamu'alaikum Puan Rohana Khalid. Semoga sihat hendaknya. Berikut ialah pilihan jurnal saya:-

    NAMA: HARYANA BINTI MUSTAPHA
    NO. MATRIK: CT10210235
    TAJUK JURNAL: JANUARY 2009 - DEVELOPING CREATIVE WRITING SKILLS IN EARLY CHILDHOOD; A CASE STUDY FROM PAKISTAN

    Terima kasih di atas perhatian puan.

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum wbt Puan Rohana. Berikut biodata dan tajuk jurnal yang saya pilih untuk tugasan individu.
    Nama : Lenny Binti Anasius TESL
    No. Matrik:CT10210388
    Tajuk Jurnal: KAJIAN KLINIKAL LUKISAN KANAK-KANAK MENGIKUT TAHAP PERKEMBANGAN KANAK-KANAK OLEH PROF. DR. ABDUL SHUKOR,KAJIAN SENILUKIS DAN SENIREKA, ITM SHAH ALAM 1999

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Puan, saya tukar tajuk jurnal kepada yang berikut ini disebabkan jurnal sebelum ini telah diterbitkan pada tahun 1999.
      Using Visual Art Activities ForCreativity Development
      In Early Childhood Education
      LING PIK KUONG
      Dr. SharifahNorPuteh
      Dr. HasnahToran


      http://agapesibu.org/wp-content/uploads/2012/11/Promote_Creative_Thinking_Using_Visual_Art_Activities_In_Early_Childhood_Education.pdf

      Delete
    2. Dah tua jurnal ni. Cari lah yg lain

      Delete
  67. Assalamualaikum puan.

    SURYANTI YATINI BINTI MALIM
    CT10210762
    PPG TESL

    FALSAFAH SENI PERSEMBAHAN MELAYU DI SEBALIK TARIAN ZAPIN
    Mohd Anis Md Nor

    http://www.myjurnal.my/filebank/published_article/15247/03_Falsafah_Seni_Perssembahan.pdf

    ReplyDelete
  68. assalamualaikum puan..
    ELLY MASSALO CT10210179
    PPG TESL
    TAJUK JURNAL : PERKEMBANGAN SENI KANAK-KANAK
    OLEH : MOHD REZMAN BIN SIDI HAMAT :

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum Puan
    SUKARNI BINTI PAIMAN
    CT10210750
    PPG TESL

    Tajuk Jurnal : KONTRIBUSI DRAMA DALAM PENDIDIKAN BAHASA
    INGGRIS
    Oleh : Tetty Yukesti, M.A


    http://e-journal.kopertis4.or.id/file/Kontribusi%20Drama.pdf

    ReplyDelete
    Replies
    1. Askm Puan, saya ingin mengantikan jurnal saya sbb saya dapati jurnal yang saya ambik ini tidak memenuhi kritiria yang diminta. harap maklum... Terima Kasih.

      APLIKASI POWER POINT DALAM MENINGKATKAN KEMAHIRAN MENGENAL HURUF

      Putri Balkish Binti Mohd Yusoff
      Shukri Bin Ismail

      2012

      http://majorpra.blogspot.com/2012/09/masa-menulis-blog.html

      Delete
  71. assalamualaikum puan..
    ASRI BIN KHALID
    PPG PJK CT10210091
    TAJUK; PENTINGNYA PERGERAKAN KREATIF KEPADA MURID BERKEPERLUAN KHAS
    OLEH : ABDULLAH KAMAL

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk yang sangat menarik bro :-)

      Delete
  72. PETRUS MINGGU BIN GARADUS CT10210592 (PPG PJK)

    TAJUK : PENGAJARAN PENDIDIKAN SENI VISUAL SEKOLAH MENENGAH.KECENDERUNGAN DAN KERELEVEN MEMENUHI FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN
    OLEH : MAT DESA MAT RODZI

    ReplyDelete
  73. Selamat pagi puan.
    Nama : Valendretta Sandhu
    No. Kad Matrix : CT10210794
    Tajuk Artikel : KE ARAH PENINGKATAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN SENI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN. oleh : OSMAN HASHIM & AHMED GHAZIE IBRAHIM

    ReplyDelete
  74. Assalammualaikum Pn. Rohana..
    Nama : Nasharuddin @ Mohd Azmi B. Awang Yahya
    No. Matrik : CT10210519
    Tajuk Jurnal / Artikel : Perlaksanaan Aktiviti Seni Kreatif dalam Pendidikan Prasekolah Malaysia
    Oleh : Ling Pik Kuong dan Hasnah Toran - Universiti Kebangsaan Malaysia

    ReplyDelete
  75. MAY O MAIL (PPG-TESL CT10210451)
    "Art and Art in Early Childhood: What Can Young Children Learn from Art Activities" by Anna M. Kindler, University of British Columbia, Canada.

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum, puan,
    Nama : Fauziah Hj. Arkani
    No. Matrik : CT10210200 (PPG-TESL)
    Tajuk Artikel : Nilai Terapuetik Di Dalam Pendidikan Seni Sebagai Pemangkin Terhadap Pemantapan Emosi Pelajar
    Oleh : L.Y.

    ReplyDelete
  77. Salam puan
    Nama: ABDUL HADI BIN AG. DURAHIM
    No. Matriks : CT10210013
    Tajuk : EXTERNSHIP: CREATIVE EXPRESSIONS: LEARNING THROUGH THE ARTS.
    http://snl.depaul.edu/WebMedia/People/LL_302_Forster.pdf
    Oleh: Peter Forster

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa pula...
      saya PPG-PJK KOHORT 1
      terima kasih

      Delete
  78. WONG FUI SUON (CT10210815)
    Toward meaningful education: Investigating artful behavior as a human proclivity in the classroom. (International Journal of Education & the Arts)- Volume 14 Number 7: Blatt-Gross, C.
    Ke arah pendidikan bermakna : Menyiasat kelakuan seni artistik sebagai suatu kecenderungan manusia dalam bilik darjah.

    ReplyDelete
  79. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. Khartiny Mohd Noor Suntik
    CT10210374
    Tajuk : Boneka sebagai alat pedagogi dalam pengajaran kanak-kanak prasekolah.
    Ditulis oleh: Loy Chee Luen

    ReplyDelete
  84. Abd. Rahman Bura
    CT10210007
    Tajuk Jurnal: PENDEKATAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN MEMBACA MENERUSI LAGU DAN MUZIK BERASASKAN KOMPUTER BAGI MURID TAHUN SATU
    Penulis: Tiong Leh Ling & Zaidatun Tasir
    Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum dan salam sejahtera...

    JAIDIN MASIR
    CT10210277
    PPG-PJK KOHORT1

    TAJUK JURNAL: Jurnal Pengajian Melayu, Jilid 17, 2006 :ESTETIKA DAN KEINDAHAN SONGKET MELAYU oleh Othman Mohd Yatim, Zainal Abidin Borhan, Mohammad Nazzri Ahmad, dan Mohamad Anis Abdul Samad.

    ReplyDelete
  86. Setakat ini saya rasa artikel / jurnal yg dipilh boleh digunakan

    ReplyDelete
  87. Tugasan Individu
    Lea Soidi- CT10210386
    PPG-TESL,Cohort 1

    Tajuk Kajian :
    Penggunaan Kaedah Nyanyian Dapat Menarik Minat Dan Meningkatkan Kemahiran Membaca Perkataan ( vkv, kvkv, vkvk,kvkvk) Murid Pra-Sekolah.
    Nama Pengkaji :

    Mohammad Lufti Bin Mat Saad
    IPG, Kampus Sultan Abdul Hamid

    ReplyDelete
  88. DAVID WONG VEE MING
    CT10210161

    TAJUK ARTIKEL:
    Ekspresi Lukisan Anak Mengikut Peringkat Umur

    PENULIS:
    Dahlia Mohd. Shariff
    Jabatan Senibina Dalaman, Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur, UiTM.

    ReplyDelete
  89. WIWEAN SANGAU (CT10210813) / TESL.

    Tajuk Jurnal :
    THE DIFFERENT ASPECTS OF ARTISTIC EXPRESSION IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION.

    Penulis : JYRKI REUNAMO,
    Ph.D. Senior Lecturer,
    Department of Teacher Education,
    University of Helsinki.

    ReplyDelete
  90. CT10210082 ENCIK ARIZAL BIN YUSOFF
    OPSYEN: PENGAJIAN INGGERIS (TESL)

    Tajuk Jurnal :
    Penggunaan Latihan Berasaskan Komputer Dalam Pendidikan Seni Peringkat Awal Kanak-Kanak (Prasekolah)

    Oleh: Siti Zuraida Bte Maaruf, Khadijah Said Hashim dan Syamsul NurAzlan Mohamad
    Daripada Fakulti Pendidikan UiTM Malaysia.

    Rujukan :
    http://i-learn.uitm.edu.my/v2/wp-content/uploads/2013/02/Penggunaan-Latihan-Berasaskan-Komputer-Dalam-Pendidikan-Seni-Peringkat-Awal-Kanak-Kanak.

    ReplyDelete
  91. SLYVERNIA MOSUNGKIT
    CT10210736
    PPG TESL KOHORT 1

    Tajuk artikel:
    Permainan Blok: Bagaimana merangsang perkembangan kanak-kanak

    Rujukan:
    http://ibubapacemerlang2012.blogspot.com/2012/06/permainan-blok.html#.U0AsDVfYiVo

    ReplyDelete
  92. NAMA: IVY TSEN AI FEI
    NO MATRIKS: CT10210268 (PPG TESL)
    TAJUK JURNAL: KEBERKESANAN KAEDAH NYANYIAN DALAM MENINGKATKAN INGATAN MURID
    OLEH: NUR FARHANAH BT MOHD AMIN

    ReplyDelete
  93. NAMA : RUJARLYNCE BINTI MAPANGGIL
    NO.MATRIKS : CT10210671
    TAHUK ARTIKEL : BIDANG SENI KREATIF SENI LUKIS
    PENULIS: NOOR AFIFAH AZIZIAN

    Rujukan : http://noorafifahazizan.blogspot.com/2013/10/bidang-seni-kreatif-seni-lukis.html

    ReplyDelete
  94. Pembetulan : TAJUK ARTIKEL : BIDANG SENI KREATIF SENI LUKIS

    ReplyDelete
  95. Kebanyakan jurnal yg dipilih saya rasa ok. Ada yg tak nyatakan tahun terbitan tapi make sure tak lebih dr umur yg ditetapkan. W/bg pun kalau dah tak ada sgt saya benarkan yg melimpasi usia asal drp menggunakan jurnal yg sama

    ReplyDelete
  96. Nama : EMELLIANA BENJAMIN
    No.Matrik : CT10210182 (TESL)
    Tajuk Artikel : TEKNIK NYANYIAN DALAM MENGENAL,MENULIS DAN MENGIRA NOMBOR ASAS 1-10

    Penulis :Presley Peter
    Tahun : 2012

    ReplyDelete
  97. Kalau tak dpt,artikel pun byk . Yg penting tak ada yg buat tajuk yg sama. Jgn tulis lebih, potong markah. Ok hantar pd perjumpaan seterusnya

    ReplyDelete
  98. LIDWENNA THIEN CT10210395 (PPG TESL)
    Salam sejahtera Puan, jurnal yang saya pilih ialah:
    Tajuk: Introduction to Dance of the Imagination for Children Education
    Penulis: Hsu Shu Ting
    Tahun: 2008
    Harap diterima. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  99. Hafizah Binti Abd Rahim (PPG TESL)
    CT10210223
    Tajuk: Seni dan Pendidikan (Kreativiti)
    http://nuruleyda.blogspot.com/2011/03/kreativiti.html

    ReplyDelete
  100. Salam semua. ok la dah byk sgt saya baca tajuk jurnal. Make sure ikut syarat yg ditetapkan. Saya cuma nak tanya tak de ke yg ada masalah kritik jurnal ke atau pembelajaran . Kalau ada bincang2 la kat sini supaya ramai dpt manfaatnya. ok!

    ReplyDelete
  101. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  102. Salam Pn. Rohana. Maaf kerana lambat memberikan tajuk artikel yang saya pilih.
    Nama: Annye Chin (PPG TESL)
    No. Matrik: CT10210076
    Tajuk Artikel: Developing young children’s creativity: what can we learn from research? 2004

    ReplyDelete
  103. Clifford Teddy Libin
    CT10210152
    Tajuk :Creative Arts: An Essential Element in the Teacher’s
    Toolkit When Developing Critical Thinking in
    Children.
    http://dx.doi.org/10.14221/ajte.2013v38n7.4

    ReplyDelete
  104. Elizabeth Binti Samuil, CT10210178

    Tajuk: Nurturing Your Child's creativity
    by; Dr.Laura Markham
    Clinical Psychologist at Columbia University

    http://www.ahaparenting.com/parenting-tools/raise-great-kids/intellegent-creative-child/child-creativity

    ReplyDelete
  105. MARIANI BINTI MOHID , CT10210431
    TAJUK ARTIKEL : KANAK-KANAK DAN SENI TIGA DIMENSI ( 3-D)
    PENULIS :Zailani Zakaria

    http://cikguani.blogspot.com/2010/08/kanak-kanak-dan-seni-tiga-dimensi-3-d_13.html

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  107. Emilia Soh @ Mad Ariffin
    CT10210183 - TESL
    Tajuk Artikel : Kurikulum Pendidikan Seni Budaya yang Ideal
    bagi Peserta Didik di Masa Depan
    Fakultas Bahasa dan Seni UNP Kampus FBS UNP Jl. Prof. Dr. Hamka Air Tawar Padang 25131 , 2010

    ReplyDelete
  108. ASSLAMUALAIKUM PUAN ROHANA..

    NAMA : MARIANI BINTI MOHID , CT10210431
    TAJUK ARTIKEL : APLIKASI SENI DALAM PENDIDIKAN
    PENULIS : HUSHNA AFENDI

    http://shydatulhushna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  109. Selamat petang Pn. Rohana. Maaf kerana lewat memberikan tajuk jurnal untuk tugasan ini.

    Nama: Rufina Francis (PPG TESL)
    No.Matrik: CT10210669
    Tajuk: PENGGUNAAN BONEKA BAGI MENINGKATKAN KOMUNIKASI
    KANAK-KANAK DI PRASEKOLAH
    Penulis: Mohd Fhayrus Bin Abdullah
    IPG Kampus Bahasa Melayu
    Sekolah Kebangsaan LKTP, Tembangau 3,
    Kemayan, Pahang Darul Makmur

    http://researchipbmm2008.blogspot.com/2012/07/contoh-kajian-
    tindakan-normal-0-false.html

    ReplyDelete
  110. Selamat petang, Pn. Rohana. Maaf kerana terpaksa tukar tajuk artikel sekali lagi disebabkan sudah ada rakan yang memilih tajuk tersebut. Maaf kerana terlepas pandang tajuk-tajuk artikel/jurnal sebelum ini.

    Tajuk artikel : SING IT!
    Penulis : Nor Ella Fadzillah Binti Kamilan (2012)

    ReplyDelete
  111. Assalamualaikum puan

    Asrinah @ Agnes Amit
    CT10210092

    Tajuk jurnal : PENDEKATAN BERMAIN DALAM PENGAJARAN BAHASA DAN LITERASI BAGI PENDIDIKAN PRASEKOLAH
    (The Play Approach In Teaching Language And Literacy For Preschool Education)
    SHARIFAH NOR PUTEH&ALIZA ALI
    Universiti Kebangsaan Malaysia

    ReplyDelete
  112. Salam Pn. Rohana. Maaf kerana mengambil masa terlalu lama untuk memberikan tajuk jurnal untuk tugasan ini.

    SUZIE JAMES
    CT10210773

    Tajuk : Young Children and Music: Adults constructing meaning through a performance for children

    Berenice Nyland and Jill Ferris (RMIT University)
    Jan Deans (The University of Melbourne)
    2010

    ReplyDelete
  113. Seri Dewi Binti Mohammad Binting (CT10210704)

    PERSEPSI GURU TERHADAP PENGGUNAAN KURIKULUM BERASASKAN BERMAIN BAGI ASPEK PEKEMBANGAN BAHASA DAN LITERASI MURID PRASEKOLAH.
    Penulis : Sharifah Nor Puteh & Aliza Ali
    Universiti Kebangsaan Malaysia.

    ReplyDelete
  114. LESLEY ALBERT
    CT10210391
    TAJUK JURNAL:
    KAEDAH SYAKIR BELAJAR MEMBACA: KAJIAN TINDAKAN BAGI
    MEMBANTU MURID DISLEKSIA BELAJAR MEMBACA
    Dr. Hjh. Noorhayati binti Hashim (drnoorhayati@usim.edu.my)
    Universiti Sains Islam Malaysia

    ReplyDelete
  115. Melisa Petrus
    CT10201462

    Selamatsejahtera Puan...maaf kerana lmbat menghantar tajuk. berikut merupakan jurnal yang telah saya pilih.

    Tajuk Jurnal: Jurnal.Kepentingan literasi kanak-kanak dalam pendidikan pra sekolah Oleh Nilam Suhana Binti Othman, pelajar ISMP (2011)

    URL: http://belognilam.blogspot.com/2011/04/kepentingan-literasi-kanak-kanak-dalam.html

    ReplyDelete
  116. Roslan bin taib
    Ct102106
    Tajuk:permurnian kreativiti dalam pendidikan prasekolah sebagai asas pembinaan bangsa malaysia yang kreatif

    ReplyDelete
  117. Masdie bin rosslee@ruslee
    Ct10210443
    Tajuk;keberkesanan pendidikan prasekolah KEMAS dan swasta:perbandingan mengikut persepsi ibubapa

    ReplyDelete
  118. Oliver Joel Ladsin
    CT 10210583

    Tajuk artikel/jurnal: PENDIDIKAN SENI DI MALAYSIA ANTARA HARAPAN DAN REALITI

    Artikel dari:
    Prof. Madya Hj. Iberahim
    Dekan
    Fakulti Sains Sosial dan Kesenian
    Universiti Pendidikan Sultan Idris

    ReplyDelete
  119. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. here is my journal's title:
      RELATIONS BETWEEN THE USE OF PUPPETRY IN THE CLASSROOM,
      STUDENT ATTENTION AND STUDENT INVOLVEMENT
      Artikel Dari : Amy Wallace
      Larisa Mishina
      May 20, 2004
      Brooklyn College

      Delete
  120. Salam sejahtera puan. Ini tajuk baru jurnal saya.
    Tajuk: Menggunakan animasi di dalam instruksi khas untuk kanak-kanak disleksia.
    Jilid 1,no 2,jun 2011.

    ReplyDelete
  121. Shane Albert
    ct10210707

    Tajuk Journal: Kreativiti dan kemahiran kanak-kanak dalam mereka bentuk
    permainan digital

    Penulis : Laila Farhana M.I

    Tarikh : November 27,2013

    Website : www.slideshare.net/L1F3farhana/ictedu#

    ReplyDelete
  122. Shane Albert Jonglai
    ct10210707

    Tajuk : Kreativiti dan kemahiran kanak-kanak dalam mereka bentuk
    permainan digital.

    Penulis : Laila Farhana M.I

    Tarikh Journal : Nov 27 2013

    Website : www.slideshare.net/L1F3farhana/ictedu

    ReplyDelete
  123. Akum Puan...
    Maaf kerana lambat memberitahu tentang tajuk jurnal yang saya pilih.
    Tajuk Jurnal Saya 'Perlaksanaan Aktiviti Seni Kreatif dalam Pendidikan Prasekolah Malaysia".

    ReplyDelete
  124. Nama : Hishamudin B Mudin

    No. Matriks : CT10210256

    Tajuk Jurnal :Pendekatan Bermain Dalam Pengajaran Bahasa dan Literasi
    Bagi Pendidikan Prasekolah.

    Nama Penulis : Sharifah Nor Puteh
    Aliza Ali

    Tarikh Jurnal : Nov 2011

    Website : http://www.ukm.my/jpbm/pd
    /1-16_Artikel%201_Sharifa_Nor_dan_Aliza.pdf

    ReplyDelete
  125. TAJUK: APLIKASI KAEDAH EURHYTHMICS DALCROZE BAGI MEMBANTU KEFAHAMAN KANAK-KANAK TADIKA MENGENAI RITMA DAN IMPROVISASI MELALUI AKTIVITI GERAKAN MUZIK

    PENULIS: NUR SHAFIQA BINTI MOHTAR

    TAHUN: 2013

    ReplyDelete